Nadziewane pieczarki

 

Przepis na 2 porcje:

 

8 dużych pieczarek

250g mięsa mielonego

sól, pieprz, chili 

pęczek pietruszki,, szczypiorek, koperek

oliwa z oliwek

i to co lubisz do sałatki


Czas przygotowania 20 minut

Pieczenie 200°C, 20-30 minut

 

Pieczarki oczyścić, np ręcznikiem papierowym albo szczoteczką, nie obierać.

 

Pieczarek nie myć, podczas mycia pieczarki nasiąkaja wodą. 

Szczypiorek, pietruszke i koperek posiekać, dodać do mielonego. Mielone dobrze przyprawić- jeśli lubisz dodaj chili.

Wszystko dobrze wymieszać...

 

W międzyczasie piekarnik podgrzać do 200°C.

Trzonek ostrożnie odzielić, nie wyrzucać! 

Z przyprawionego mięsa mielonego robimy kulki, którymi nadziewamy pieczarke. Na koniec wciskamy w mięso trzonek od pieczarki.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy 3 łyżki oliwy, pieprzymy solimy i rozprowadzamy po dnie całego naczynia. 

Do tak przygotowanego naczynia żaroodpornego wkładamy nafaszerowane pieczarki. 

Pieczarki wkładamy do podgrzanego do 200°C piekarnika na środkową szyne. Pieczarki piec 30 minut.

W międzyczasie zrób sałatke. Np sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka, kiełki itp. 

Sałatke przyprawić i polać oliwą z oliwek, albo twoim ulubionym sosem do sałatek. 

Po kokło 20 minutach możesz sprawdzić czy mięso już sie upiekło, jeśli jeszcze nie- to piec kolejne 5-10 minut. 

Smacznego:) 

ACHTUNG!!! UWAGA!!!

Schau dir zuerst das Rezept genau an, und guck, ob du alle Produkte und Geräte hast:)

Przeczytaj najpierw przepis i sprawdz czy masz wszystkie produkty i urzadzenia:)

Copyright

Alle Texte und Fotos sind Eigentum der Verfasser und dürfen nur mit ausdrücklicher Genehmigung weiterverwendet werden.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
rezeptefinden.de