Placki szparagowe

 

Przepis na 4 porcje

 

Składniki:

 

500g ziemniaków

1/2 pęczka szczypiorku

500g białych szparagòw

2 jajka

1 cebula

Sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Mąka, oliwa z oliwek

150-200g wędzonego łososia

Ziemniaki:

  • obrać
  • umyć

 

Szparagi:

  • umyć
  • obrać
  • obciąć zeschłe końcówki

 

Ziemniaki z cebulom zetrzeć na tarce- ręcznej bądz elektrycznej.

Do ziemniaków zetrzeć szparagi- na stronie tarki do tercia marchewki.

 

Polecam tarke natychmiast po użyciu umyć. Zaschnięte ziemniaki jest trudno zmyć. 

Powstały sok podczas tarcia ziemniaków i szparagów odcedzić.

Do ziemniaków ze szparagami wbić 2 jajka, dobrze posolić i popieprzyć. Na koniec przyprawić świeżo startą gałką muszkatałową. 

Wszystko razem wymieszać. 

Szczypiorek umyć i pokroić w drobne krążki.  Z 2 łyżkami mąki dodać do reszty i dobrze wymieszać. Ciasto na placki powinno miecć konsystencje kaszki dla dzieci. 

Olej dobrze rozgrzać na patelni.

Po łyżce ciasta wylać na rozgrzany olej, rozpłaszczyć za pomocom łyżki...zmniejsz temperature, bądz gaz do połowy... smażyć z każdej strony około 4-5 minut aż bedą złoto brązowe. 

Gotowe placki położyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć z nich nadmiar oleju. 

Smacznego:)

ACHTUNG!!! UWAGA!!!

Schau dir zuerst das Rezept genau an, und guck, ob du alle Produkte und Geräte hast:)

Przeczytaj najpierw przepis i sprawdz czy masz wszystkie produkty i urzadzenia:)

Copyright

Alle Texte und Fotos sind Eigentum der Verfasser und dürfen nur mit ausdrücklicher Genehmigung weiterverwendet werden.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
rezeptefinden.de