"Włoska patelnia"

 

Składniki:

(dla 4 osób)

 

6 podudź z kurczaka*

12 plasterków boczku

słoiczek pomidorowego pesto

250ml bulionu warzywnego bądz drobiwego

2 gałązki rozmarynu

natke pietruszki i koperku

sól, pieprz, oliwa z oliwek

1 czerwona cebula

1 pasternak

koper wlłoski

1 cukinia 

4 ząbki czosnku

1 marchew

1 czerwona papryka

pare pomidorków koktailowych

250 g małych ziemniaczków

 

możesz też udka kupić- musisz piec około 10 minut dłużej.

 

Patelnia albo brytfanka musi bić przystosowana do pieczenia w piekarniku.

Warzywa umyć, obrać i pokroic w kostke lub plastry. 

Ziemniaki oskrobać, jeśli trzeba to obrać i większe poćwiartkować, posolić.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Kawałki kurczaka posolić i popieprzyć. Natrzeć dokładnie pomidorowym pesto, także pod skórką.

Owinąć plasterkami boczku.

Na patelni rozgrzać około 3 łyżki oliwy z oliwek wraz z rozmarynem. Dodać warzywa (bez pomidorów). Wszystko podsmażyć około 5 minut.

Pietruszke i koperek drobno posiekać, dodać do warzyw i wszystko dokładnie wymieszać.

... zalać wszystko bulionem. 

Kawałki kurczaka ułożyć na warzywach, dodać pomidorki i wszystko wstawić do piekarnika na około 30-40 minut. 

Po 40 minutach kurczak musi być już upieczony...sprawdź najlepiej odrywając kawałek mięsa przy kości...jeśli mięso jest jeszcze surowe, piec je przez kolejne 5 do 10 minut. 

ACHTUNG!!! UWAGA!!!

Schau dir zuerst das Rezept genau an, und guck, ob du alle Produkte und Geräte hast:)

Przeczytaj najpierw przepis i sprawdz czy masz wszystkie produkty i urzadzenia:)

Copyright

Alle Texte und Fotos sind Eigentum der Verfasser und dürfen nur mit ausdrücklicher Genehmigung weiterverwendet werden.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
rezeptefinden.de