Brownie Tort

 

Składniki:

 

400g truskawek (ewentualnie mrożone)

+8 truskawek do dekoracji

190g masła + troche do wysmarowania formy

325g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakao)

5 jajek

230g cukru

75g mąki

6  łyżek soku pomarańczowego

190g cukru żelującego 1:1

300g śmietany kremówki

25g  tłuszczu kokosowego (np Palmin)

375g serka Mascarpone

1,5 opakowania cukru waniliowego

Płatki migdałowe

miejsce w lodówce do chłodzenia ciasta:)

 

 

Kąpiel wodna:

  • stawiacie miseczkę albo mniejszy garnek w garnku z gorącą wodą (wody nie gotowac)
  • Naczynia powinny być tak dobrane, aby pasowały do siebie wielkością
  • Nie podgrzewajcie wody w rondelku, nie wymieniajcie na cieplejszą. Możecie w ten sposób przegrzać czekoladę i się rozwarstwi.
  • do miseczki z czekolada nie może dostać się woda

Na dno foremki do ciasta o średnicy 26 cm wyłożyć papier do pieczenia, foremke zamknąć i wysmarować masłem.

Odstawicć w chłodne miejsce.

Czekoladę (225g) drobno posiekać, umieścić  z masłem w metalowej miseczce. Czekoladę topimy wraz masłem...odstawiamy do ostygnięcia.

oddzielić białko od żółtka...

W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 175°C.

 Ubić piane z białek z dodatkiem szczypty soli.

W  misce utrzeć krótko żółtka ze 190g cukru. Nadal ucierając dodawać po łyżce roztopionej czekolady.

Do czekoladowej masy dodać przesianą mąkę, nadal ucierać...

Do ciasta dodać stopniowo ubitą pianę z białek delikatnie mieszając.

 

Nie stukaj łyżką w miske...w ten sposób wystukujesz całe powietrze, które nadaje puszystości ciastu.

  • Ciasto wlewamy do formy i pieczemy przez 25 minut.
  • Ciasto ma być w środku lekko "soczyste".
  • Ciasto pozostaw w foremce do ostygnięcia.

Truskawki pokroić. Połowe truskawek z 3 łyżkami soku pomarańczowego zmiksować. Razem z cukrem żelującym zagotować, ciagle miszając. Gotować przez 4 minuty.

 

"Sos truskawkowy" zdjąć z ognia i dodać do niego reszte truskawek. Od czasu do czasu mieszając pozostawić do ostygnięcia.

 

Czekolade (100g) posiekać, z tłuszczem kokosowym i ze śmietaną (75g) na malym ogniu mieszając roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.

 

śmietane lekko ubić, tak aby spływała po łyżce.

 

Maskarpone z cukrem, cukrem waniliowym i 3 łyżkami soku pomarańczowego utrzeć. Ucierajac dodać do masy ubitą śmietane. 

Ciasto położyc na nieco wiekszym talerzu.

 

Krem rozprowadzić po cieście, na środku zrobić lekkie wgłebienie.

Całaść polać "sosem z truskawek" i "sosem czekoladowym".

 

Sos spłynie po cieście, dlatego większy talerz...całość wstawić na około 30 minut do lodówki, aby sos stężał.

Po 30 minutach resztki z talerza zebrać i połorzyć na góre ciasta. Reczniczkiem papierowym oczyscić talerz. Ciasto obtoczyć płatkami migdałowymi.

Truskawki z szypułkami przeciąć na pół i udekorować nimi tort.

 

Smacznego:)

ACHTUNG!!! UWAGA!!!

Schau dir zuerst das Rezept genau an, und guck, ob du alle Produkte und Geräte hast:)

Przeczytaj najpierw przepis i sprawdz czy masz wszystkie produkty i urzadzenia:)

Copyright

Alle Texte und Fotos sind Eigentum der Verfasser und dürfen nur mit ausdrücklicher Genehmigung weiterverwendet werden.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
rezeptefinden.de