Torciki owocowe

 

Składniki (na  około 6 dużych albo 10 małych):

 

250g mąki

3 łyżki kakao

150g +200g masła

40g cukru

3 łyżki wody

500g owoców-jakie lubisz-do dekoracji

500ml mleka

2 opakowania budyniu waniliowego

50g jagód-niekoniecznie-patrz w przepisie krem budyniowy

 

Do dużych torcików dodatkowo:

100g posiekanych orzechów laskowych 

50g czekolady gorzkiej, albo opakowanie polewy do ciast -czekoladowej gorzkiej

Jakie foremki (Tartaletki) wybierzesz zależy od ciebie. Najpierw pokaże przepis z małymi foremkami a potem przyklład z większymi. 

 

2 opakowania budyniu ugotować w 1/2 litra mleka. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 200g masła postawić obok budyniu, aby nabrało temperatury pokojowej.

Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier, wode i pokrojone w kosteczke masło (150g).

Wszystkie produkty zagnieść na gładkie ciasto.

Ciasto zawinąć w folie i odstawić na 15 minut do lodówki. 

W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 190°C.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Wyciąć krążki. Następnie krążki przełożyć do foremek, dobrze docisnąć brzegi. Spód ponakłuwać widelcem.

Spody przykryć lekko zgniecionymi kawałkami foli aluminiowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do do 190°C , piec przez 10 minut. Po 10 minutach zdjąć folie i piec kolejne 10 minut. 

Ciasto pozostawić w foremkach do całkowitego ostudzenia. 

Krem budyniowy:

Składniki muszą mieć temperature pokojową!

Masło za pomacą mixera utrzeć na puch. Powoli dodawac po łyżce budyniu.

Ucierać tak długo, aż powstanie jednolita masa.

 

 

Na końcu możesz dodać jagody do kremu i juszcze raz wszystko wymiszać. Jagody puszczaą sok. Krem nabierze kolor i smak jagód. 

Na gotowe spody wyłożyć krem waniliowy. Jeśli nie masz rękawa cukierniczego lub szprycy, możesz użyć łyżki. 

Torciki udekorować owocami.

Możesz użyć owoców tych co lubisz, kiwi, brzoskwinie, czereśnie, borówki itd.

Duże torciki:

  • ciasto i pieszenie  tak jak w małych.

 

Czekolade rozpuścić w "kąpieli wodnej"* / polewe do ciast rozpuścić wedlług przepisu na opakowaniu. Płynna czekoladą/polewą

posmarować spody i jeszcze mokre oblepicć orzechami.

 

*jak zrobić "kąpiel wodną" patrz w przepisie Brownie tort. 

Nastepnie kremem  budyniowym (z dodatkiem jagód albo bez) wypełniamy torciki. 

Torciki dekorujemy owocami.

Smacznego:)

ACHTUNG!!! UWAGA!!!

Schau dir zuerst das Rezept genau an, und guck, ob du alle Produkte und Geräte hast:)

Przeczytaj najpierw przepis i sprawdz czy masz wszystkie produkty i urzadzenia:)

Copyright

Alle Texte und Fotos sind Eigentum der Verfasser und dürfen nur mit ausdrücklicher Genehmigung weiterverwendet werden.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
rezeptefinden.de