Dżem jeżynowy z Prosecco

 

Składniki:

 

800g jeżyn

300ml Prosecco (wino musujące)

500g Żelfixu 2:1

około 6 do 8 słoiczków

 

 

Przygotowujemy słoiczki, które wyparzamy lub wypiekamy, wygotowujemy wieczka.

Jeżyny opłukujemy, odsączamy i  następnie przekładamy do garnka, dolewamy 100ml Prosecco i rozgotowujemy na małym ogniu, aż jeżyny puszczą sok.

 

 

Połowe powstałej masy przecieramy przez gęste sito, żeby pozbyć się pesteczek. Możesz całość przetrzeć jeśli nie lubisz pesteczek.

Obie cześci zlewamy do jednego garnka, dodajemy żelfix, 200ml Prosecco i gotujemy często mieszając aż do wrzenia- następnie gotować przez 3 minuty.

 

Do przygotowanych słoiczków nakładamy gorący mus, wycieramy kant słoiczka aby był suchy i porządnie zakręcamy, kładziemy do góry dnem, aż do wystudzenia, przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu.

Smacznego:)

Polecam zamiast kupowanie jeżyn w sklepie, wybrać się na wycieczke w okolice np. lasu albo rzeki...tam napewno znajdziesz dzikie jeżyn. Ja moje zbierałem nad Renem:)

 

ACHTUNG!!! UWAGA!!!

Schau dir zuerst das Rezept genau an, und guck, ob du alle Produkte und Geräte hast:)

Przeczytaj najpierw przepis i sprawdz czy masz wszystkie produkty i urzadzenia:)

Copyright

Alle Texte und Fotos sind Eigentum der Verfasser und dürfen nur mit ausdrücklicher Genehmigung weiterverwendet werden.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
rezeptefinden.de