Likier jeżynowy

 

Składniki:

 

1Kg jeżyn

700ml białego rumu

150g kandyzowanego cukru

1 laska wanili

 

Słoik albo butelka o pojemności 2L

 

Ja zebrałem za mało jeżyn, dlatego dodatkowo dodaje 250g porzeczek.

 

Jeżyny przebrać, oberwać szypułki, ostrożnie umyć, dokładnie osączyć z wody.

Jeżyny za pomocą widelca rozgnieść.

 

Jeżyny włożyć do dużego słoja albo butelki. Potem dodać cukier kandyzowany i w pół rozciętą laske wanili.

 

Wszystko zalać rumem.

 

Butelke zakręcić, odstawić na 3 miesiące w chłodne miejsce, od czasu do czasu zamieszać. Likier przecedzić przez bibułkę filtracyjną, albo filter do kawy, zlać do butelek.

 

Na zdrowie:)

 

ACHTUNG!!! UWAGA!!!

Schau dir zuerst das Rezept genau an, und guck, ob du alle Produkte und Geräte hast:)

Przeczytaj najpierw przepis i sprawdz czy masz wszystkie produkty i urzadzenia:)

Copyright

Alle Texte und Fotos sind Eigentum der Verfasser und dürfen nur mit ausdrücklicher Genehmigung weiterverwendet werden.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
rezeptefinden.de