Nalewka Truskawkowa


Składniki:

750g Truskawek

500ml wódki

300g kandyzowanego cukru (Bialego)

1 laska wanili

 

Słoik albo butelka o pojemności 2L

 

Truskawki przebrać, , ostrożnie umyć, dokładnie osączyć z wody.

Oberwać szypułki.

Wieksze pokroić na kawałki.

Truskawki włożyć do dużego słoja albo butelki.

Dodać cukier kandyzowany, zalać alkoholem.

Na koniec dodać   w pół rozciętą laske wanili.

Butelke/słoik zakręcić, odstawić na 6 tygodni w chłodne ciemne miejsce, od czasu do czasu zamieszać.

Likier przecedzić przez bibułkę filtracyjną, albo filter do kawy, zlać do butelek.

 

Na zdrowie:)

odcedzamy:)

owoce po odcedzeniu, daje do sloika zalewam nalewka- super do lodow!!!

ACHTUNG!!! UWAGA!!!

Schau dir zuerst das Rezept genau an, und guck, ob du alle Produkte und Geräte hast:)

Przeczytaj najpierw przepis i sprawdz czy masz wszystkie produkty i urzadzenia:)

Copyright

Alle Texte und Fotos sind Eigentum der Verfasser und dürfen nur mit ausdrücklicher Genehmigung weiterverwendet werden.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
rezeptefinden.de